Importeren van je foto's in Lightroom Classic

LightroomLightroom Classic is een ideaal programma om je foto's in te organiseren en te bewerken. Maar voordat het zover is moeten de fotobestanden eerst worden geïmporteerd vanaf je camera of geheugenkaart. Op zich is dat niet ingewikkeld maar voor beginnende gebruikers die voor het eerst kennismaken met Lightroom Classic kan dit toch verwarrend zijn. En dat is niet zo vreemd omdat dit ten opzichte van andere bewerkingsprogramma's in Lightroom Classic net even anders gaat. Tijdens het importeren kun je namelijk al meteen van alles instellen die een optimaal gebruik Lightroom Classic interessant maken en dan vooral met het organiseren van je foto's. Voor Lightroom Classic is het importeerproces dus best belangrijk. In dit artikel leg ik in hoofdlijnen één manier uit met als uitgangspunt uit dat er nog niet eerder foto's zijn geïmporteerd.

Is het Lightroom of Lightroom Classic

Er is ook een programma dat Lightroom heet (zie logo links) en er is Lightroom Classic (zie logo rechts). Ze lijken hetzelfde maar dat is niet zo. De enige overeenkomst is dat ze allebei van Adobe zijn maar verder verschillen ze behoorlijk van elkaar. Lightroom is een cloudversie. Je kunt je foto's op elk gekoppeld apparaat vanuit de Cloud oproepen enStructuur LR logo bekijken. Het is te vergelijken met het programma Foto's van Apple en OneDrive van Windows. In Lightroom zit ook een menu met bewerkingsoptie maar dat heeft minder mogelijkheden dan die van Lightroom Classic. Dit artikel gaat over de importfunctie van Lightroom Classic.

Catalogus van Lightroom Classic

Ik begin eerst met iets uit te leggen over de structuur van Lightroom Classic. De gegevens over je foto's worden door Lightroom Classic opgeslagen in een catalogus. In de catalogus zitten dus geen foto's maar snelkoppelingen die naar de foto's verwijzen die op de harde schijf van je PC of Laptop staan of naar een externe schijf. Als je met Lightroom Classic werkt staan foto's dus niet op twee plekken maar door de snelkoppelingen worden de foto's geopend vanaf de lokale schijf waar je foto's staan en worden ze zichtbaar in Lightrrom Classic. De opbouw van de catalogus kun je helemaal aan Lightroom Classic overlaten, daar hoef je je dus niet druk over te maken.

De eerste stap

Alles begint met een eerste stap en voor Lightroom Classic is dat het importeren van je eerste fotobestand. Meestal doe je dat vanaf de geheugenkaart of rechtstreeks vanaf je camera. Bij andere bewerkingsprogramma's zet je dan je foto's op de lokale of externe schijf van je pc of laptop, bijvoorbeeld in een map 'afbeeldingen' en dan in een submap met de naam van het onderwerp van je foto's. Van daaruit kun je de betreffende submap openen en verschijnen de foto's op je scherm.

Lightroom 2

Lightroom 1In Lightroom Classic werkt deze stap net even anders. Als je het programma voor het eerst opent dan kom je terecht in de module Bibliotheek. In dat scherm vind je linksonder de knoppen Importeren en Exporteren. Door op de knop importeren te drukken verschijnt er een uitgebreid scherm met alle opties die nodig zijn voor de volgende stap. Vanuit dat scherm krijg je weer andere opties  zijn voor het importeren van je foto's. 

Selecteer de bron

Lightroom 4Links boven in het scherm zie je "Een bron selecteren". Daar maak je de keuze vanaf welke plek je de foto's wilt gaan ophalen. Als je de geheugenkaart van je camera in de pc hebt geplaats of de camera is aangesloten op je pc of laptop dan zal dat meestal meteen als bron zichtbaar zijn. Er zijn ook opties om een andere bron te kiezen uit de lijst van mogelijkheden die in die kolom staan. En je kunt nog een hele lijst van bronnen oproepen door op het driehoekje te klikken dat je naast "En bron selecteren" zichtbaar is.

 

Hoe wil je importeren

 De volgende stap is het bepalen welk importproces je wilt starten. Je ziet in het midden van het scherm een blok met vier opties (als voorbeeld is de optie kopiëren opgelicht). 

Lightroom 5

Kopiëren als DNG

Bij deze optie worden fotobestanden omgezet naar het DNG-formaat (=digitaal negatief) en kunnen vervolgens naar een andere lokatie worden gekopiëerd. Deze optie is alleen interessant als je van plan bent om je foto's naar dat formaat om te zetten. Een dng-bestand is een universeel bestandsformaat dat door Adobe is ontwikkeld. Dat zit zo. Ieder cameramerk heeft een eigen raw-formaat. Voor Canon is het CR2 of CRW, Nikon gebruikt NEF, Sony ARW enz. DNG is handig omdat het DNG-bestandsformaat een universeel bruikbaar bestand, dus niet gebonden aan een cameramerk. Daarmee is het ook geschikt voor gebruik in de toekomst. Sommige camerafabrikanten hebben het DNG-formaat als raw-formaat in hun camera's gedaan in plaats van RAW.

Kopiëren

Hierbij kies je ervoor om fotobestanden vanaf de bronlokatie naar een specifieke lokatie te kopiëren. Dit gebeurt in het oorspronkelijke bestandstype, dus JPG blijft JPG en RAW blijft RAW. Deze opties is een logische keuze wanneer je fotobestanden vanaf je geheugenkaart of camera voor het eerst importeert. 

Verplaatsen

Met deze optie worden fotobestanden van de bronlokatie naar een andere lokatie verplaatst. Op dat moment worden de fotobestanden ook meteen van de bronlokatie verwijderd. Het is dus zaak om bij deze optie goed op te letten waar je je bestanden naartoe verplaatst want anders zou je ze zomaar kwijt kunnen zijn, wat niet wil zeggen dat ze dan verwijderd zijn maar dat je per ongeluk op een plek hebt neergezet die je niet weet. Deze optie is overigens uitgeschakeld wanneer je foto's vanaf je geheugenkaart of camera importeert. 

Toevoegen

Deze keuze maak je als je alle fotobestanden aan een catalogus in Lightroom Classic wilt toevoegen. De foto worden niet niet verplaatst. Voor de eerste kennismaking met Lightroom Classic is Kopiëren de meest logische keuze. Deze optie is ook uitgeschakeld wanneer je foto's vanaf je geheugenkaart of camera importeert. 

Waar naartoe importeren 

In de rechterkolom kun je bepalen waar naartoe je de fotobestanden wilt importeren. Je kiest hier dus de bestemming en dat zal in veel gevallen een lokale schijf op je pc of laptop zijn maar in feite kan dat ierdere andere plek zijn waar je je foto's hebt opgeslagen. Die keuze maak je door op de driehoekjes te drukken. Deze kolom is ingedeeld in verschillende blokjes waarin je kunt aangeven op welke manier je wilt dat het importproces verloopt. Je kunt de opties overslaan maar ik raad aan om er toch een paar aan te vinken. Het blokje Bestandsafhandeling geeft je de optie om te voorkomen dat bestanden dubbel worden geïmporteerd. Ik adviseer om iig een vinkje te zetten in het vakje bij Mogelijke dubb.foto's niet importeren. Je zou hier ook kunnen kiezen om van de catalogus een tweede kopie te maken en die ergens als back-up op je pc, laptop of externe schijn neer te zetten.

Het blokje Toepassen tijdens importeren verdient zeker aandacht en dan vooral de optie om trefwoorden toe te voegen. Door hier trefwoorden te vermelden worden die meteen aan alle fotobestanden die we zo gaan importeren toegevoegd. Dat maakt het belangrijk om zo je totale foto archief op een overzichtelijke en gestructureerde manier op te bouwen. Bovendien maakt het mogelijk om later verzamelingen en slimme verzameligen te maken. Dus hoe meer trefwoorden je aan je foto's toevoegt hoe beter je van de slimme toepassingen van Lightroom Classic je kunt profiteren, in plaats van dat je dit later achteraf moet gaan doen.

Het laatste blokje is de Bestemming dus waar wil je dat de fotobestanden worden neergezet. Foto's worden niet in maar buiten Lightroom Classic opgeslagen. Als je een foto opent dan wordt niet het originele fotobestand geopend maar gebeurt dat via een snelkoppeling die is opgeslagen in de catalogus. Van alle fotobestanden die in Lightroom Classicz ijn geïmporteerd worden koppelingen aangemaakt. Je kunt in dit blokje dus kiezen waar je je fotobestanden wilt neerzetten en bij submap kun je nog een specifieke map aanmaken.  

Importeren

NLightroom 7u alle stappen zijn doorlopen zie je dat knop "Importeren" is opgelicht en dat betekent dat het nu tijd is om het importeerproces kan starten. De fotobestanden worden nu naar de gekozen lokatie gekopieerd. Links bovenin kun je het verloop volgen. Als dit proces klaar is dan verschijnen de foto's als miniatuur in het werkblad

Het is belangrijk om voor ogen te houden dat de foto's nog steeds op de geheugenkaart staan. Er wordt dus niets weggegooid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Bestaande fotocollectie importeren

Lightroom 8Je zult misschien je gehele fotocollectie in één keer in Lightroom willen importeren. Dit is een actie die heel simpel uit te voeren is. Als je al je foto's hebt georganiseerd in één hoofdmap met submappen dan zie je die ook terug zodra je Lightroom Classic opent en kiest voor importeren. Dit werkt op dezelfde manier zoals ik dat in de eerste stap heb beschreven. Vervolgens kies je de map en submappen die je in Lightroom Classic wilt hebben (vaak met een combinatietoetst). Het is belangrijk dat je nu kiest voor Toevoegen. Lightroom Classic zal nu alleen de fotobestanden toevoegen aan de catalogus (daar zie je niks van maar achter de schermen worden er snelkoppelingen aangemaakt naar de oorspronkelijke fotobestanden op de lokale schijf). Het importverloop kun je volgen aan de hand van het balkje dat links boven in het scherm zichtbaar is. Zoda het importeren klaar is dan zie je links van het scherm de map en submappen zoals zo op de lokale schrijf ook staan en je ziet de miniaturen.    

Tot slot

Foto's importeren is slechts één stap binnen Lightroom Classic en ook bij deze stap zijn nog verschillende andere mogelijkheden om met het importeren om te gaan. Die behandel ik nu niet omdat dat voor de basis niet relevant is. En uiteraard ook de stappen die betrekking hebben op selecteren, ordenen, waarderen enz. en natuurlijk het bewerken van de foto's en het exporteren horen allemaal tot de mogelijkheden van Lightroom Classic. 

Wil je met Lightroom Classic aan de gang gaan om je foto's mee te bewerken (of misschien wel met Photoshop) en wil je er meer over leren? Volg dan de Basiscursus Lightroom, Basiscursus Photoshop of de cursus Kennismaken met Lightroom en Photoshop. En heb je een vraag dan mag je mij ook altijd een vraag stellen. Klik dan hier