BasisPLUS cursus fotograferen

De privé BasisPLUS cursus Fotograferen is speciaal bedoeld voor de fotograaf die wel basiskennis van fotograferen heeft maar nog (te) weinig routine heeft om die technieken ook daadwerkelijk in de BasisPLUS cursus fotograferenpraktijk toe te passen. De camera wordt misschien weinig gebruikt en komt alleen uit de tas tijdens vakanties. Of er wordt wel gefotografeerd maar de resultaten vallen een beetje tegen. Dat is natuurlijk heel zonde en met deze cursus ga je basis vaardigheden verder leren gebruiken. Tijdens de BasisPLUS cursus Fotograferen gaan we uitgebreid in op de toepassing van de belichtingsdriehoek "Diafragma, Sluitertijd en ISO" en aan de hand van leuke opdrachten ga je zelf aan de slag om beter te worden en mooiere foto's te maken.

De BasisPLUS cursus Fotograferen bestaat uit vier avondlessen en iedere les behandelen we een nieuwe techniek en je krijgt huiswerkopdrachten, een leuke mix van theorie en praktijk dus. Om aan de BasisPLUS cursus Fotograferen mee te doen beschik je over een camera die je in ieder geval kunt instellen op de diafragma- en sluitertijdmodus en je hebt enige basiskennis van fotograferen. Ook weet je hoe je je camera moet instellen (dit wordt namelijk tijdens deze cursus niet verder behandeld). Kijk in de agenda voor de planning of schrijf je hier in.

Soort les: privélessen
Wanneer: zie agenda.
Niveau: iets gevorderd.
Cursus locatie: Maarssenbroek (eigen locatie).
Duur: 4 lessen van 2,5 uur per les.
Start- en eindtijd: 09.30u tot 12u of 19.30u tot 22u.

Kosten € 225 incl. koffie/thee/naslagdocument. Bij twee of meer inschrijvingen € 212,50 pp. De factuur komt dan op naam van de eerste inschrijver (zie instructies op het inschrijfformulier). Kijk ook naar de arrangementen voor extra korting.

Welke cursus is voor mij geschikt?

 • kies de basiscursus fotograferen als je geen of weinig basiskennis en geen fotografie ervaring hebt, als je (meestal) fotografeert op de automaatstand en je je camera niet goed kent.
 • kies de Vervolgcursus fotograferen als je basiskennis en fotografie ervaring hebt en je fotografeert nooit op de automaatstand en je kent je camera (redelijk) goed.

BasisPLUS cursus Fotografie

Waarom deze cursus

 • Kleine groep van max 4 deelnemers.
 • Ervaren praktijkgerichte docent.
 • Een goede mix van theorie en praktijk.
 • Degelijke voorbereiding op vervolgopleidingen.
 • Veel persoonlijke aandacht.
 • Ook zeer geschikt voor oudere fotografen.
 • Rustige uitleg in begrijpelijke taal.
 • Eigen cursuslocaties in Maarssen.
 • Gemakkelijk bereikbaar en gratis parkeren.
 • Ondersteuning ook na afloop cursus.

Hoe ziet de cursus er globaal uit?

BasisPLUS cursus fotograferen bestaat uit vier lessen. Tijdens de lessen gaan we steeds een beetje dieper in op de basistechnieken om je meer vertrouwd te maken met het gebruik van je camera en de instellingen om nog betere foto's te kunnen maken. En aan de hand van eenvoudige huiswerkopdrachten ga je zelf de verschillende technieken in de praktijk oefenen. Je foto's van de huiswerkopdrachten bespreken we tijdens de les.

Eigen foto-platforrm

Voor de start van de cursus ontvang je een toegangscode tot de ruimte op ons foto platform. Daar kun je foto's uploaden van de opdrachten en daar wordt ook de feedback op je werk geplaatst. Ook staan daar, ter inspritaie, de fotovoorbeelden die tijdens de lessen worden gebruikt. 

Les 1: De belichtings driekhoek en compositieregels

We gaan dieper in op de belichtingsdriekhoek. We kijken naar de effecten die de verschillende instellingen op de belichting van je foto hebben en hoe je je dat kunt beïnvloeden bijvoorbeeld door verandering van de ISO of belichtingscompensdatie. Maar natuurlijk ook hoe je een scherpe foto maakt en waar je daarbij op letten. Je krijgt uitleg over de "Regel van Derden" en andere belangrijke beeldelementen waarmee je mooire composities maakt. En we gaan foto's bespreken aan de hand van de metadata en hierover krijg je informatie waarmee je tijdens de huiswerkopdracht aan de slag gaat.

Les 2: Scherptediepte toepassen

We kijken naar het fenomeen scherptediepte. Meestal wordt scherptediepte op de eeste plaats in relatie gebracht met het diafragma en dat is ook een belangrijke maar bij scherptediepte gaan het niet alleen daarom. Ook het soort objectief en afstanden spelen een belangrijke rol. En als je een objectief met variabele brandpuntafstanden hebt heeft dat ook weer invloed op de scherpte (of onscherpte) op de voor en achtergrond. Tijdens deze les gaan we hier uitgebreid op in en er wordt uitgelegd hoe je scherptediepte met je eigen objectief kunt beinvloeden. 

Les 3: Snelheid vastleggen

Hoe krijg je een foto van een voorbij razende auto die scherp op de foto staat tegen een vage achtergrond. Dit effect noemen we bewegingssuggestie en door te "Pannen" = meebewegen krijg je dat voor elkaar. Maar ook een beweging bevriezen geeft iets extra's aan je foto. Dit alles heeft te maken met de keuze van een lange of korte sluitertijd maar ook de werking van de autofocus (AF) speelt een belangrijke rol. We gaan hier dieper op in. 

Les 4: Fotograferen met lastig licht en gebruik flitser

Deze les gaat over fotograferen onder lastige lichtomstandigheden. We denken dan meestal aan flitsen maar tijdens deze les zal duidelijk worden dat er ook andere technieken zijn die mooie resutaten opleveren. Tijdens deze les wordt de basiswerking van de flitser uitgelegd maar besteden we ook aandacht aan instellingen van he camera waarmee je onder lastige lichtomstandigheden prachtige foto's kunt maken. 

Persoonlijke benadering

De BasisPLUS cursus Fotograferen wordt in Maarssenbroek op onze eigen cursuslocatie gegeven, is privé en er wordt les gegeven door een ervaren en enthousiaste docent en er kan veel persoonlijke aandacht worden gegeven. Als je kiest voor de basisPLUS cursus Fotografere dan ken je basistechnieken van het fotograferen wel maar mis je de routine om die basistechnieken in de praktijk toe te passen. De opzet van deze cursus is speciaal bedoeld voor de beginnende hobbyfotograaf en is ook heel geschikt voor als je wat ouder bent en het fijn vindt om wat extra persoonlijke aandacht te krijgen. 

Welke camera is geschikt voor deze cursus:

Alle digitale camera's (spiegelreflex,- compact, systeem en bridge) die handmatig ingesteld kunnen worden op de P, A, S of M, voor Canon is dat Av en Tv, zijn geschikt voor deze cursus. Dit is gemakkelijk te herkennen aan het draaiwiel op de camera of op het display. 

BasisPLUS cursus fotograferenBasisPLUS cursus fotograferenBasisPLUS cursus fotograferen

Voorbeelden van de verschillen instelopties

Fotokadobon

Wil je iemand verrassen geef dan de fotokadobon, vanaf € 25 en te bestellen via het inschrijfformulier.

fotokadobon