Leer mooiere foto's maken met de vervolgcursus fotograferen

De vervolgcursus bestaat uit zes lessen die zijn verdeeld over vijf maanden. Iedere les behandel ik een andere fototechniek en krijg je uitdagende thuisopdrachten mee. Kijk in de agenda voor de planning of schrijf je meteen in en doe mee.

Als je de basistechnieken van de fotografie onder de knie hebt dan wil je je vaardigheden verder ontwikkelen om nog meer uit je camera te halen en wil je mooiere foto's maken. De eerste stap begint altijd met diafragma, sluitertijd en iso en met het snappen hoe je camera werkt. Dat is natuurlijk een prima begin om de basis van fotograferen goed te leren begrijpen. Maar fotograferen gaat vooral over iets dat veel belangrijker is dan de techniek alleen namelijk 'compositie'; wat wil jij met je foto's overbrengen en wat wil je laten zien. Als jij je dit afvraagt dan is de cursus fotograferen voor (semi) gevorderden voor jou bedoeld.

Avondcursus:
Kosten € 225 (dit is excl afdrukkosten).
Duur: zes lessen verdeeld over vijf maanden.
5x donderdagavond van 19.30u - 22.15u.
  
1x zaterdag op locatie van 09.30u - 15.30u.
*=locatiedag

Dagcursus:
Kosten € 225 (dit is excl afdrukkosten).
Duur: zes lessen verdeeld over vijf maanden.
4x op vrijdagochtend van 09.30u - 12.30u,
1x op dinsdagavond = avondles) 

1x locatiedag op vrijdag van 09.30u - 15.30u.
*=locatiedag
 

Schrijf je hier in.

Waarom deze cursus

 • Kleine groepen met max 8 deelnemers.
 • Les door ervaren praktijkgerichte docent.
 • Veel uitdagende praktijkopdrachten.
 • Incl. praktijkdag & cursusdocument.
 • Veel persoonlijke aandacht.
 • Ook heel geschikt voor oudere fotografen.
 • Rustige uitleg in begrijpelijke taal.
 • Eigen cursuslocatie in Maarssen
 • Gemakkelijk bereikbaar en gratis parkeren.
 • Ondersteuning na afloop cursus.

Ga naar de blogs voor meer informatie over functies en instellingen van je camera. 

Voor wie is de vervolgcursus bedoeld

Beschik je over een spiegelreflex-, systeem-, compact- of bridgecamera, fotografeer je in de A(v), S(tv) of M modus en weet je wat  diafragma, sluitertijd en ISO is, dan kun je meedoen. De cursus bestaat uit zes lessen verdeeld over vijf maanden. We gaan niet meer uitgebreid in op de basistechnieken omdat je die al weet door de basiscursus fotograferen die je hebt gevolgd of omdat je de vaardigheden jezelf hebt aangeleerd (tijdens de eerste lesavond gaan we wel kort de basistechnieken opfrissen).

Kleinschalige opzet = 100% persoonlijke aandacht

De opzet van onze cursus is kleinschalig. Geen grote samenkomsten maar juist kleine groepen (maximaal acht deelnemers) zodat aan iedereen maximale aandacht en tijd kan worden besteed. De onderlige interactie bij deze cursus is belangrijk en daarom hecht ik veel waarde aan een persoonlijke benadering. De cursus is niet schools en is speciaal gericht op de hobbyfotograaf. De vervolgcursus is ook heel geschikt voor oudere fotografen die het fijn vinden om wat meer aandacht en tijd te krijgen bij de uitleg. Interactie voor deze cursus is een belangrijk onderdeel daarom zal de cursus kunnen doorgaan bij minimaal drie deelnemers.

 cursuslocatie voor gevorderden  cursusovatie voor gevorderden

Onze locaties De Draak in Maarssen (L) & het MEC in Maarssenbroek (R) 

Doel en opzet van de vervolgcursus fotograferen

De focus voor deze cursus ligt op praktijk opdrachten die je gaat uitwerken en waarbij je de basistechnieken van fotograferen toepast. Je wordt zo steeds meer vertrouwd met je camera. De opdrachten zijn iedere les verschillend van onderwerp. Je wordt gevraagd om de beste foto's die je wilt bespreken te laten afdrukken. Iedere les liggen er dan foto's op tafel in plaats van laptops. De resultaten bespreek je met je medecursisten en er wordt feedback gegeven. Daarmee verbeter je je fotovaardigheden en pas je die meteen bij een volgende opdrachten toe. En omdat digitaal fotograferen en fotobewerken bij elkaar horen wordt er ook aandacht besteed aan de basistechnieken van fotobewerken.

Je krijgt adviezen en tips en aan de hand van foto's worden opdrachten en technieken uitgelegd. Dit geeft je inspiratie om er zelf mee aan de slag te gaan. De cursus is interactief en vraagt een actieve inzet vanwege de opdrachten die de basis zijn voor de lesavonden. Les vijf is de locatie praktijkdag. We gaan dan fotograferen op een fotogenieke locatie. Tijdens de laatste cursusdag bespreken we de foto's van de locatiedag en worden de foto's van het fotoplan door jou gepresenteerd. Je werkt gedurende de cursus aan het opbouwen van een portfolio waaraan je je ontwikkelingen goed kunt zien. 

Opdrachtvoorbeelden waarmee je aan de slag gaat

 • Straatfotografie (gebeurtenissen op straat en emoties).
 • Archictuur (spelen met lijnwerking en perspectief).
 • Fotograferen in de natuur.
 • Avondfotografie (fotograferen onder lastige lichtomstandigheden). Deze les is voor de dagcursus op dinsdagavond.
 • Snelheid (bevriezen of bewegingssuggestie).
 • Fotografeer een schilderij vanuit je eigen interpretatie.
 • Fotografeer een dierpbaar onderwerp.
 • Dubbelportret.
 • Vrije opdrachten.
 • Werken aan je fotoplan.

Avondles voor de dagcursus:

Volg je de dagcursus dan heb je 1x les dinsdagavond. Dat is les 3 omdat die over avondfotografie gaat. 

Tijdens de lessen komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod

 • Fotograferen in handmatige standen zoals A (Av), S (Tv), M en P-modus.
 • Fotoopdrachten (zie hierboven)
 • Werken aan een persoonlijk fotoplan. Je gaat onderzoeken wat voor soort fotograaf je bent en hoe je daar invulling aan wilt geven. Dit ga je ook gedurende de cursus concreet uitwerken.
 • Beeldanalyse (presentatie door gastfotograaf), wat maakt dat een foto een goede foto is en aanspreekt, terwijl de andere foto dat juist niet doet. Tijdens deze boeiende en leerzame presentatie komen de basisprincipes voor het maken een goede foto uitgebreid aan bod: beschrijven, analyseren, intepreteren en waarderen.
 • Een goede foto maken onder lastige lichtomstandigheden.
 • Inleiding tot fotobewerken (Creative Cloud).
 • Opbouwen van een portfolio met afgedrukte foto's. 

 

Fotobespreken tijdens de gevorderden cursus

 Cursisten presenteren hun foto's

Avondprogramma:  5x donderdagavond, 1 zaterdag op locatie, verdeeld over 5 maanden 

De cursus is verdeeld over vijf avondlessen op donderdag en de locatiedag op zaterdag. Tussen de lessen zitten ongeveer vier weken zodat er voldoende tijd is om de opdrachten uit te voeren. Op één lesavond (meestal de tweede les) wordt een presentatie gegeven over "Beeldanalyse en Fotobespreken". Ieder volgende les worden de foto's met elkaar besproken en geef en krijg je feedback. Op de locatiedag gaan we naar een fotogenieke plek. Dat kan een stad zijn, een natuurgebied of een speciale locatie. De resultaten van de fotoopdrachten kunnen onderling met de medecursisten worden gedeeld via de besloten groepspagina op facebook (als je geen Facebook hebt en ook niet wilt dan is dat geen probleem).  Met de afgedrukte foto's bouw je een mooi portfolio op. 

Dagprogramma: 4x vrijdagochtend + 1x dinsdagavond + 1x zaterdag op locatie, verdeeld over 5 maanden

De cursus is verdeeld over vier ochtenden op vrijdag één avondles op woensdag en de locatiedag op zaterdag. Tussen de lessen zitten ongeveer vier weken zodat er voldoende tijd is om de opdrachten uit te werken. Eén les wordt besteed aan een presentatie over beeldanalyse en fotobespreken. Deze les wordt verzorgd door een gastfotograaf. Tijdens ieder volgende les worden de foto's met elkaar besproken en krijg en geef je feedback. Op de locatiedag gaan we naar een fotogenieke plek. Dat kan een stad zijn, een natuurgebied of een speciale locatie. De resultaten van de foto opdrachten kunnen onderling met de medecursisten worden gedeeld via de besloten groepspagina op facebook (als je geen Facebook hebt en ook niet wilt dan is dat geen probleem). Met de afgedrukte foto's bouw je een mooi portfolio op.

Cursus locaties

De cursus wordt gegeven in Maarssen en Maarssenbroek (nabij Utrecht). Voor informatie en mogelijkheden stuur een mail. Bij cursus op een andere locatie dan Maarssen worden reis- en locatiekosten extra in rekening gebracht*. 

Wat kost de vervolgcursus fotograferen

De kosten zijn € 225,-- per persoon. Dit is inclusief koffie/thee (en op de locatiedag 1x inbebrepen), naslagdocument. Niet inbegrepen zijn bijkomende kosten voor het afdrukken van de foto's (voor de opdrachten) en de lunch tijdens de locatiedag. Deze cursus kan ook als besloten groep worden geboekt. In dat geval geldt een minimale inschrijving van vier deelnemers (eventuele reiskosten worden worden dan apart in rekening gebracht).

Apperatuur

Tijdens de cursus werk je met je eigen camera. Die moet in ieder geval in te stellen zijn op A(v) S (Tv), M en P. Het soort objectief is niet relevant. Een volautomaat-camera is voor deze cursus niet geschikt. Verder is een reportageflitser (losse flitser die op de camera geplaats kan worden) en een statief aan te bevelen maar het is geen must.