Workshop stilleven fotografie

stilleven fotografieWat houdt stilleven fotografie in? Stillevens zijn vooral bekend van de vroegere schilders die prachtige schilderijen maakte van stilstaande objecten. Ze "vertelden" hun eigen verhaal. Bekende schilders van stilleven uit die tijd zijn o.a. Rachel Ruysch en Jan Breughel die prachtige werken van bloemstukken maakten. Er waren ook schilders die zich helemaal stortte op maaltijdstillevens of groente- en fruitstillevens. De lijst van onderwerpen is bijna eindeloos. Stillevens zijn bij fotografen ook populair en het is dus logisch dat dit ook vaak in de fotografie wordt toegepast. Belangrijk is dan om een object mooi uit te lichten en dat het op een creatieve manier wordt gefotografeerd. Hierbij speelt de compositie een heel belangrijke rol en is de keuze van contrasten van donker en licht, perspectief en (on)scherpte cruciaal. Stillevens fotograferen heeft veel overeenkomsten met de technieken die ook bij portretfotografie komen kijken en het leuke bij een stilleven fotograferen is dat je de volledige controle hebt over de alles. Met de worskshop stilleven fotografie gaan we hiermee aan de slag en ga je leren hoe je die technieken kunt toepassen. Lijkt het je leuk om hier meer over te leren? meld je dan aan via het inschrijfformulier. En als je eerst nog vragen hebt, stuur dan even een mail met het contactformulier.

Opzet van de workshop

Je leert alles over het maken van een mooi stilleven en hoe je je eigen verhaal kunt vertellen in één foto. We gaan in op de belichting, (on)scherpte, opzet vanStilleven fotografie de setting, kleurstelling, compostie en het standpunt. Je krijgt eerst uitleg over de basistechnieken en daar gaan we meteen in de praktijk mee oefenen. Je gaat werken met flitsers en achtergronden. Er zijn attributen beschikbaar waarmee je je eigen stilleven mee kunt opbouwen. Je kunt ook zelf atributen meenemen om jouw verhaal mee te vertellen. Bij stilleven fotografie komen veel technieken bij elkaar en dat maakt het zo leuk om uitgebreid te experimenteren. 

De workshop is zo opgezet dat je zelf thuis aan de slag kunt met stilleven fotografie zonder dat dat je daar kostbare apparatuur of spullen voor hoeft aan te schaffen. Een eenvoudige tafel, licht van een spotje of gloeilamp, een wit, zwart of ander kleur doek en iets om het aan te bevestigen is al voldoende om bijzondere stilleven foto's te maken.  En de huis, tuin en keuken atrtibuten perfect om mee te werken.

Wat kost de workshop

De workshop is privé en kost € 225, inclusief koffie/thee/lunch en naberspreken van de foto's en technieken. Er is veel persoonlijke aandacht en je hebt alle ruimte voor vragen en alle tijd om alles rustig uit te proberen. Tijdens de workshop fotografeer je met je eigen camera en maak je gebruik van flitsapparatuur, statieven en atrtibuten. Heb je zelf een statief dan kun je die ook meenemen. Van de mooiste foto krijg je een een afgedrukte expemplaar (20x30) van professionele kwaliteit. Alle foto's krijg je digitaal mee. Onze unieke opzet is dat je onbeperkt de mogelijkheid houd om vragen te stellen als je thuis ergens niet uitkomt. De foto's die je maakt worden direct op een groot beeldscherm getoond, inclusief alle instellingen zodat je meteen kunt zien wat je hebt gedaan.

Locatie: Maarssen, eigen locatie.
Tijd: van 10u tot 16u.
Wanneer: Planning in overleg.
Aantal deelnemers: 1 (privé workshop)
Niveau: iets gevorderd. 

Belangrijk om te weten

stilleven fotografieOm mee te doen is het belangrijk dat je een camera hebt die je handmatig kunt instellen en dat je iets van de basistechnieken van fotograferen kent zoals diafragma, sluitertijd en iso maar ook over autofocus en scherpstellen en dat je daar ook mee kunt fotograferen. Camera's die  geschikt zijn de spiegelreflexcamera en systeemcamera en sommige modellen van de compact- en bridgecameraHet is belangrijk dat je camera een flitsschoentje heeft (zit bovenop de body) om de zender van de flitsers op te kunnen bevestigen. Weet je niet zeker of je camera geschikt is, neem dan eerst even contact op. Heb je geen statief dan is dat geen probleem, die is aanwezig. Heb je er wel één, neem die dan mee. 

Zelf attributen meenemen

Een eigen atribuut of dierbaar voorwerp fotograferen als stilleven, een mooie vaas, eigen bloemen, fruitschaal, schoenen of wat dan ook? Neem die gerust mee. Atributen zijn ook aanwezig en er kan altijd vooraf worden overlegd indien er speciale verzoeken zijn. En heb je zelf een idee om uit te voeren? Er is veel mogelijk dus stem dit gerust even af. 

stilleven fotografiestilleven fotografiestilleven fotografieStilleven fotografie