Waar ligt Laos?

Laos is een prachtig land dat is ingesloten tussen, Vietnam, Cambodja, Thailand, China en Myammar. Van Noord naar Zuid is het zo'n 1500km, en van  Oost naar West  (op het breedste stuk) zo'n 500km. In Laos worden de afstanden trouwens niet in km-ers uitgedrukt maar in tijd. Dus reis je van Luang Prabang naar Vientiane (de hoofdstad die zo'n 400km van Luang Prabang ligt) dan doe je daar met het openbaar vervoer gemiddeld vijf uur over. Treinen zijn niet te vinden in Laos dus reizen gebeurt over de weg, via de lucht of per boot over de Mekong. 

Boeddhisme

Laos is een Boeddhistisch land en Luang Prabang staat bekend als Koningsstad met veel tempels. Overal kom monnikken tegen en is het heel gemakkelijk om met ze in contact te komen. Dit wordt ook heel erg gewaardeerd en monnikken tonen veel belangstelling in onze (westerse) levensstijl. Ze maken graag een praatje en vragen je dan 'je hemd van je lijf' over je werk, opleiding, levensstijf enz. De tempels zijn over het algemeen sober ingericht en altijd open, ook tijdens ceremonies en dan  is heel gebruikelijk om daar dan bij te gaan zitten. Je wordt dan altijd gezien en behandeld als een gewaardeerde gast. Fotograferen is dan ook heel goed mogelijk. 

Hoe is het weer in Laos?

Laos ligt in de tropen en kent twee seizoenen, winter en zomer.  Het winterseizoen  loopt van november tot februari. Het is er dan droog en de temperatuur is aangenaam. 's-Nachts kan het zelfs koud zijn en dat geldt dan vooral in de bergen. Het moessonseizoen loopt van maart tot oktober. Dan kan het flink plenzen en onweren. Die buien zijn hevig maar kort. Ook is het dan behoorlijk warm met temperaturen tussen 30 en 35 graden en een hoge vochtigheid. Luang Prabang ligt in het noorden en op een hoogte van zo'n 600 meter en is omgeven door flinke bergen. Daardoor koelt het er 's-avonds en 's-nachts af naar een aangename temperatuur.

Hoe zit het met het eten?

Luang Prabang kent veel Franse invloeden. In de talrijke restaurantjes vind je dat terug op de menukaart. Je vind er altijd veel gebak, stokbrood, croissants, lekkere koffie en nog veel meer. Ook het eten is er heerlijk, fried rice, nodels, chicken , beef, soup en ook french frites er zit een heel goed Italiaans restaurant en een India's terras en ook een super lekker Belgisch restaurant  (The hHouse) waar je oa frietjes met echte belgische maionaisse kan bestellen, en overheerlijke desserts.  Hamburger, Chicken- en koffie-ketens zul je in Luang Prabang niet vinden. Natuurlijk kun je ook veel eettentjes vinden met locale gerechten. Meestal zijn die gewoon buiten en worden straten, waar je overdag doorheen hebt gewandeld, 's-avonds omgetoverd in eetgelegenheden met lange tafels waar je langs een soort van buffet van allerlei lekkers kunt uitzoeken, een echte Aziatische belefenis.

Hoe zit het met geld? 

Gangbare Creditcards zoals Mastercard en Visa worden over het algemeen in de meeste winkels, restaurants en hotels geaccepteerd. Maar op de markten en in sommige winkels zal je toch gewoon met de lokale valuta moeten betalen en dat is de LAK (Laotiaanse KIP). LAK 10.000 is bijna gelijk aan € 1,--. Dat is dus gemakkelijk rekenen. Er zijn inmiddels een aantal geldautomaten te vinden en als je € 100,-- opneemt ben je miljonair want je krijgt bijna LAK 1.000.000,--. Da's een behoorlijke stapen biljetten van 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000. Munten kennen ze in Laos niet.

De LAK is een zogenaamde incourante valuta wat wil zeggen dat je die moellijk van tevoren in Nederland kunt kopen. Op de luchthaven van Luang Prabang vind je geldautomaten.

Transport in Luang Prabang

Alles is in Luang Prabang heel goed te belopen maar soms is het lekker om je te laten vervoeren. Dat is heel eenvoudig, er rijden overal tuktuks die tegen een kleine vergoeding (soms al vanaf LAK 1000) je overal in Luang Prabang afzetten. Je spreekt  van tevoren de prijs af (met onze gebarentaal) en waarschijnlijk is die prijs nooit gelijk aan de prijs die je misschien eerder voor ritje betaalde. Ding dan gerust een beetje af maar wees wel redelijk; LAK 500 staat voor ons gelijk aan € 0.05. Wil je locaties bezoeken die verder weg liggen dan is het verstandiger om een taxi te nemen die overal langs de weg te vindenz zijn, klein vrachtwagentjes met houten bankjes aan de zijkanten (voor max 8 personen) en een zeil dat dienst dot als dak en bescherming geeft tegen de zon of de regen. Hier betaal je wel iets meer voor maar je bent wel  sneller op de plek waar je naartoe wilt. Zo'n taxi gaan wij gebruiken wanneer we naar de Kuang Si Watervallen gaan.

Inentingen in Laos 

Het is verstandig om je van tevoren te laten inenten (het is niet het leukste stukje van de reis, vind ik, maar voorkomen is beter dan genezen). Heb je al eerder door landen in Zuid-Oost Azie gereist dan zal je de prikken al hebben gehad. Meestal gelden die ook voor Laos. Check dit in ider geval even op http://www.vaccinatiesopreis.nl/welke-inentingen-heb-ik-nodig/

Paspoort (goed checken voor vertrek) 

Een heel belangrijk punt bij de voorbereiding van de reis is dat je reisdocumenten in orde zijn. Voor Laos geld dat je in het bezig moet zijn van een geldig paspoort (logisch) dat nog zes maanden na je vertrek uit Laos nog geldig moet zijn. Hier wordt streng op gecontroleerd op de luchthaven vanaf waar je naar Laos doorreist (bijvoorbeeld Bangkok, Singapore of een andere stad). Als je paspoort op dat punt niet klopt kun je niet doorreizen (ik spreek uit ervaring).

Visum (aankomst vliegveld Luang Prabang)

Bij aankomst op de luchthaven van Luang Prabang wordt alles nauwkeurig gecontroleerd (en daar nemen ze soms ruim de tijd voor). Zorg ervoor dat je extra recente pasfoto's bij je hebt. Eén heb je er nodig voor het visus dat wordt afgegeven voor de duur van 30 dagen. Het visum kost ± $ 40. Zorg dat je dat cash bij je hebt dus even van tevoren bij vetrek vanaf schiphol dollars pinnen.