Senioren Portretfotografie

In 2017 ben ik begonnen met het maken van portretfoto’s van senioren die zelfstandig wonen in een zorginstelling. De zorg voor ouderen is een onderwerp dat regelmatig de media haalt en helaas in lang niet alle gevallen positief. Het gaat dan vaak om slechte zorg, vergeten worden, eenzaamheid, niet gehoord worden, geen waardering krijgen en ga zo maar door. Dat heeft mij aan het denken gezet en het idee is toen ontstaan om ouderen te fotograferen vanuit de positieve vraag: "wat is uw talent, passie of hobby geweest en waar kijkt u dan het meest op terug als u daaraan denkt". Het thema van de foto’s vertelt iets over het leven van de bewoner, iets waar hij of zij gelukkig van wordt. Vraag hier informatie op!

Senioren voelen zich gehoord:

Er wordt soms vergeten dat ouderen, net als jongeren, ook talenten, passies en hobby's hebben gehad en velen zijn daar ook nu nog actief mee bezig, ook al laten mentale en fysieke omstandigheden het niet altijd meer toe. Als het kan willen ze heel graag laten zien wat hen bezighoudt en ze willen er altijd met enthousiasme en emotie over praten. Dat levert prachtige en vaak ook ontroerende gesprekken op. En van die momenten maak ik aansprekende portretfoto's.

En steeds weer beginnen ze spontaan te vertellen over vroeger met prachtige en ontroerende verhalen, over hun over werk, liefdesleven, vakanties, ingrijpende levensgebeurtenissen of wat dan ook. En tijdens het fotomoment voelen ze zich gehoord zijn ze zichzelf. Dat levert prachtige momenten op.

Expositie en fotoboek:

Foto's zijn gespreksstof voor de medebewoners en maken vaak veel los. Ze kunnen worden bekeken tijdens de foto expositie waarmee de gefotografeerden op een heel speciale manier in het zonnetje worden gezet. Bewoners zien en delen onderling elkaars talenten, passies en hobby's, raken met elkaar in gesprek en vinden mekaar in een gezamelijk bezigheid. En de foto's krijgen een plek in een professioneel ontworpen fotoboek (uitgevoerd door RietveldBeeldwerkDit prachtige document heeft dan een plek in de gezamelijke ruimte waar de bewoners de foto's op hun gemak kunnen bekijken. Het is een prachtige gelegenheid om medebewoners, familie, vrienden met de foto's onderling met elkaar te verbinden.

Interesse in het senioren portret?

Inmiddels heb ik voor verschillende zorginstellingen met veel plezier en enthousiasme mogen werken en exposities georganseerd. Ik werk in heel Nederland. Heb je ook interesse om dit voor bewoners te organiseren dan wil ik heel graag met je in gesprek. Ik kom lang om mezelf persoonlijk voor te stellen en mijn werkwijze toe te lichten. Je kunt mij ook een mail sturen voor meer informatie, mogelijkheden en kosten.

(impressie opening foto expositie Sevagram, Heerlen)  

seniorenseniorenIMG 1929

IMG 1941IMG 1942senioren

 

Klik op onderstaande foto voor meer foto-impressies
(met toestemming van alle betrokkenen)

  • 00_OOR8433
   
    Klik op afbeelding