De AE-L knop 

AE-L knopAfhankelijk van het type camera is er een optie met de aanduiding AE-L en soms staat er ook nog AF-L bij. Bij Canon zit deze functie om de knop met het ster symbool. Beginnende fotografen hebben vaak geen idee wat ze hiermee moeteen, terwijl het gebruik eigenlijk heel simpel is en het effect is in de foto meteen zichtbaar. Ik merk, door de vragen over deze optie, dat de handleidingen vaak niet zo'n heldere uitleg geven en dat is waarschijnlijk ook de reden waaarom deze optie door beginners wordt overgeslagen. En dat begrijp ik heel goed. Los van het feit dat niet elke camera zo'n knop heeft kan de functie bij camera's met de AE-L/AF-L knop voor verschillende toepassingen worden ingesteld. In dit artikel leg ik de functie van de knop uit en hoop daarmee iets duidelijk te geven. 

Met de AE-L knop(=Auto Exposure Lock) kun je de belichting van elk willekeurig punt in de compositie vastzetten. Je hoeft alleen maar op de knop te drukken. Je slaat de bcanon 1100d backelichtingswaarde dan automatisch op om die op een andere plek in de compositie te gebruikten. Op veel digitale camera’s is deze knop te vinden (afhankelijk van het type). Wanneer je de knop indrukt (en meestal ingedrukt moet houden), wordt de belichtingsinstelling (gelocked) van het gebied waar je op hebt gefocust, vastgezet. De belichtingsinstelling zal nu niet veranderen wanneer je een nieuwe compositie maakt of wanneer het licht verandert doordat je de camera ergens anders op richt.

De AE-L functie maakt het dus mogelijk om de belichting te meten en vast te zetten vanaf een andere plaats dan waar je op focust. De functie komt het beste tot zijn recht in combinatie met de spotmeting of centrumgerichte- of centrumgewogen gemiddelde meting (Canon) waarmee je een specifiek deel van de opname kunt belichten. Dit is vooral erg handig in situaties waarbij de lichtmeter niet goed weet wat moet worden gemeten. Stel dat je een compositie maakt met daarin een heldere lichtbron in een deel van het beeld. Bij een integrale lichtmeting zal de lichtmeter het beeld gemiddeld gaan bepalen. Om wel een juiste belichting te krijgen zou de de lichtmeting vanaf een andere plek in de compositie kunnen plaatsvinden. In dat geval kun je de AE-L functie gebruiken. 

Bij sommige type camera's zie je ook de aanduidling AF-L (=Autofocus Lock). Dan kun je de knop gebruiken om de scherpstelling van een bepaalt gebied toe te passen op een andere plek. Je zet dus, net zoals bij AE-L, de autofocus in het geheugen en draait de camera naar een andere plek. De scherpstelling die je tijdelijk in het geheugen hebt opgeslagen, wordt dan gebruikt.

Meestal zitten AE-L en AF-L onder één knop die je dan moet programmeren voor de ene of de andere functie. De knop programmmering doe je in het menu van AEL knop 3je camera. Dit is meestal vrij eenvoudig te doen hoewel sommige type camera's weer zoveel opties hebben dat het voor de beginnende fotograaf best lastig kan zijn. Toch raad ik aan om met deze handige functie aan de slag te gaan en de voordelen ervan te ontdekken.

Heb je over dit onderwerp vragen of wil je meer leren over de basistechnieken van fotograferen, volg dan de basiscursus fotograferen,  waar we ook de belangrijkste instellingen, functies en knoppen van jouw camera uitvoering behandelen. Uiteraard mag je mij ook altijd een vraag stellen. Klik dan hier