Wat is het verschil tussen Lightroom Classic en Lightroom?
Als je op zoek gaat naar Lightroom dan is het je vast opgevallen dat er twee programma's met (bijna) dezelfde naam zijn n.l. Lightroom Classic en Lightroom. Je zou in eerste instantie misschien denken dat dit één programma is waarin de ene keer 'Classic" er wel bij staat en de andere keer niet. Maar niets is minder waar want het gaat hier toch echt om twee verschillende programma's die weliswaar allebei van Adobe zijn maar toch duidelijk van elkaar verschillen. In dit artikel leg ik uit hoe dat zit.
Foto's exporteren en opslaan
Als je je foto’s in Lightroom Classic hebt bewerkt dan wil je die misschien wel ergens op een locatie op je computer bewaren, bijvoorbeeld in de map Afbeeldingen. Lightroom Classic zelf slaat geen foto’s op maar maakt een connectie met de oorspronkelijke foto’s die buiten Lightroom staan bijvoorbeeld op de harde schijf van je pc, je laptop of op een externe schijf. En daar wil je waarschijnlijk de bewerkte foto’s ook aan toevoegen. Aanpassingen die je in je foto’s hebt aangebracht, bewaart Lightroom in een xmp-instructiebestand en met het exportproces wordt gezorgd dat dat bestand inclusief de meta-data aan de oorspronkelijke foto wordt toegevoegd. Vervolgens wordt er een nieuw bestand aangemaakt dat naar de plek, die je hebt benoemd, gekopieerd. Het originele bestand blijft dus altijd ongewijzigd. Voor RAW-bestanden is het logisch dat je die omzet naar een ander format en meestal is dat dan JPEG. Maar jezou ook kunnen kiezen voor tiff, psd of dng. Voor veel beginners is het exportproces (net zoals het importproces) best een lastige stap om meteen te begrijpen maar in dit artikel leg ik uit hoe het werkt.
Hoe (re)organiseer je je foto-archief
Als je veel fotografeert neemt het aantal foto’s in je archief snel toe. Je kunt alles op je PC of laptop opslaan en zolang er genoeg opslagruimte op de vaste schijf is kun je een behoorlijke verzameling foto’s kwijt. Dat vraagt om een goede organisatie want als je dat niet goed aanpakt dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Foto’s terugvinden wordt dan al snel een gedoe en de kans is groot dat er ongemerkt van alles dubbel op je vaste schijf komt te staan of dat je dingen bewaard die helemaal niet nodig zijn. Als je dit herkent dan is je fotoarchief toe aan reorganisatie. In dit artikel leg ik met een eenvoudig opzet uit hoe je structuur in je fotoarchief kunt krijgen en houden en hoe belangrijk een back-up van je foto-archief is.
Het verschil tussen JPG en RAW
Voor veel fotografen is jpg het meest bekende bestandstype en daar staat de camera meestal ook op ingesteld. Maar RAW is ook een veel gebruikt bestandstype waar de veeleisende fotograaf graag mee werkt. Is fotograferen voor jou een serieuze bezigheid dan zal je kiezen voor RAW vanwege de mogelijkheden die dit biedt voor nabewerken. De keuze tussen JPG en RAW kan in de meeste camera’s worden gemaakt via het menu of op het display. Maar wat is het verschil tussen die bestandstypes eigenlijk en waarom zou je voor JPEG of juist voor RAW kiezen? In dit artikel leg ik het uit.
Werken met Camera RAW
Als je Photoshop hebt, dan zit daar meestal het programma Camera RAW bij. Camera Raw is, net zoals Bridge, onderdeel van Photoshop en voor fotografen is Camera RAW een ideaal programma om foto’s in te bewerken. En eigenlijk is het zelfs aan te raden om voor fotobewerken Camera RAW te gebruiken in plaats van het ‘uitgebreide’ Photoshop. Maar wat is Camera RAW eigenlijk en wat kun je er allemaal mee? In dit artikel leg ik het uit.
Importeren van je foto's in Lightroom Classic
Lightroom Classic is een prachtig programma om je foto's in te organiseren en te bewerken. Maar voordat het zover is moeten de fotobestanden eerst worden geïmporteerd vanaf je camera of geheugenkaart. Op zich is dat niet ingewikkeld maar voor beginnende gebruikers van Lightroom Classic kan het toch verwarrend zijn. En dat is te begrijpen omdat dit ten opzichte van andere bewerkingsprogramma's in Lightroom Classic net even anders gaat. Tijdens het importeren kun je namelijk al meteen van alles regelen die voor een optimaal gebruik Lightroom Classic interessant zijn en dan vooral met het organiseren van je foto's. Als je met Lightroom Classic werkt is het importeerproces dus best belangrijk. In dit artikel leg ik in hoofdlijnen uit hoe dat zit en hierbij ga ik ervan uit dat er nog niet eerder foto's zijn geïmporteerd.
Het menu van je camera
Eén van de vragen die beginnende fotografen vaak stellen gaat over het menu en de instellingen van hun camera. Je kan er snel de weg in kwijt raken en veel beginners vragen zich af waar ze moeten beginnen om iets in te stellen. Die vraag is heel terecht want bij een eerste kennismaking met je camera kom je er gauw achter dat het gebruiken van de menu's best verwarrend kan zijn. Veel camera types worden ingesteld via het display (touchscreen) en hebben geen knoppen meer op de body. En bij andere types zijn de belangrijkste functies nog wel met knoppen te bedienen maar wordt ook veel via het display ingesteld. Voor alle camera's geldt dat er een menu in zit. Als je nog niet zo vertrouwd bent met je camera kan het zomaar gebeuren dat je op een plek terecht komt waar je eigenlijk niet wilt of moet zijn. Toch is het minder ingewikkeld als dat het lijkt en in dit artikel leg ik uit hoe je op een eenvoudige manier je camera kunt bedienen.
Photoshop of Lightroom Classic, wat zijn de verschillen
Als je serieus met fotograferen bezig bent dan valt er niet aan te ontkomen dat je op een gegeven moment besluit om ook met nabewerken van je foto's te beginnen. De vraag die dan vaak als eerste opkomt is welk programma je moet gaan gebruiken. Wanneer je op internet gaat zoeken naar het antwoord kom je al snel als eerste uit bij Photoshop of Lightroom. Dit zijn programma's van Adobe die bij grafische beeldbewerkers en fotografen heel polulair zijn. Photoshoppen is een bekende term en tegenwoordig zelfs een werkwoord. Maar laat duidelijk zijn dat dit iets anders is dan het nabewerken van foto's. Grafische ontwerpers of digitale beeldkunstenaars Photoshoppen en fotografen bewerken hun foto's. Tussen de Photoshop en Lightroom Classic zitten grote verschillen die, los van de layout van de programma's, vooral gezocht moet worden in de functionaliteiten en gereedschappen. In dit artikel leg ik dit verder uit.
De bulb-stand
Voor veel beginnende fotografen is de bulb-stand een onbekende instelling, laat staan dat bekend is waar de bulb-stand te vinden is. Met de bulb-stand maak je het mogelijk om ultra-lange sluitertijden te maken, langer dan de langste stuitertijd -30" sec- die je meestal op je camera kunt kiezen. Het instellen van de bulb-stand kan per camera-type verschillen. Bij sommige modellen is er een knop met een B (van Bulb) erop en bij andere modellen kom je er via de M-modus. Op de meeste camera modellen zit een bulb-stand. In dit artikel leg ik uit hoe je die kunt vinden en wat je ermee kunt.
De belichtingsdriehoek
Misschien heb je er wel eens van gehoord.Met de belichtingsdriehoek wordt bedoeld de balans tussen de drie instellingen waarmee de belichting van de opname wordt beïnvloed. Dat zijn diafragma, sluitertijd en iso. Om een goed belichte opname te krijgen is het belangrijk om te weten wat er gebeurt als je een van deze instellingen wijzigt. Er is een samenhang tussen diafragma, sluitertijd en iso. Wijzig je iets in de ene instelling dan heeft dat effect op de andere. Vooral tussen diafragma en sluitertijd is dit meteen in de belichting van de opname terug te zien maar ook als je de iso wijzigt gebeurt er iets in de belichting. In dit artikel leg ik uit hoe dat zit.
Wat kan er misgaan bij het fotograferen
Het zal je vast wel eens zijn overkomen, de foto die je voor ogen had is mislukt terwijl je ervan overtuigd was dat je alles goed had gedaan. De scherpte is niet goed of de foto is veel te licht of te donker? Je camera heeft niet gedaan wat je had verwacht en het lijkt alsof de regie van je is overgenomen. Dan krijgt de camera vaak de schuld maar in de meeste gevallen ligt de oorzaak bij de gebruiker zelf. Beginnende fotografen kunnen dan snel in paniek raken. Ze weten niet hoe het probleem moet worden opgelost omdat ze hun camera niet goed kennen. In dit artikel beschrijf ik een paar problemen en oplossingen die het meest voor de hand liggen.
Objectief of lens?
Het objectief is een belangrijk onderdeel van de camera. Zonder dat kun je geen foto's maken. Het objectief zorgt ervoor dat het onderwerp dat je wilt fotograferen wordt weergegeven op de sensor van je camera. Het objectief wordt ook lens genoemd. Er wordt dan hetzelfde mee bedoeld maar er is toch een verschil. Hoe zit dat? Een objectief is een soort buisbuis waar meerdere lenzen inzitten. De lenzen zorgen ervoor dat beeldfouten of afwijkingen (aberratie) worden gecorrigeerd. Als je een objectief uit elkaar zou halen of dwars doormidden zou zagen (wat ik natuurlijk afraad) dan zie je goed hoe een objectief is opgebouwd. Veel beginnende fotografen houden zich niet zo bezig met het objectief en dat is begrijpelijk. Maar als je serieuzer met fotograferen bezig bent dan is het wel handig om er iets vanaf te weten. In dit artikel leg ik het één en ander uit.
Vuurwerk fotograferen
Met de jaarwisseling of tijdens andere feestelijkheden waar vuurwerk bij wordt afgestoken is het altijd leuk om daar foto's van te maken. Voor veel hobbyfotografen is het vaak een hele uitdaging om dat goed voor elkaar te krijgen. De resultaten verschillen nogal en de foto's zijn lang niet altijd geslaagd. Of de foto's zijn te donker ofwel overbelicht of onscherp. Een goede vuurwerkfoto maken vraagt daarom om voorbereiding. In dit artikel leg ik uit hoe je op eenvoudige wijze foto's van vuurwerk kunt maken en waar je op moet letten om een goed resultaat te krijgen.
Welke camera moet ik kopen?
Als je van plan bent om een digitale camera te kopen en je gaat op het internet rondkijken, dan zie je een enorm aanbod. Er zijn veel camerabouwers en de bekenste zijn Nikon, Canon, Sony, Panasonic, Olympus. Er zijn er nog veel meer maar vaak zal je bij deze uitkomen. Iedere fabrikant heeft een groot aanbod van soorten en type camera's. Regelmatig krijg ik de vraag om advies te geven over welke camera moet worden gekocht in de verwachting dat ik alle types wel zal kennen. Allemaal ken ik ze niet maar veel wel. Ik probeer dan om de belangrijkste eigenschappen van camera's uit te leggen en helder te maken waar je als aspirant koper op moet letten voordat je tot aankoop overgaat. Met dit artikel ga ik je een stukje op weg helpen.
De AE-L knop
Afhankelijk van het type camera is er een knopje te vinden met de aanduiding AE-L/AF-L. Bij Canon zit deze functie om de knop met het ster symbool. Veel camera gebruikers met zo'n functie hebben meestal geen idee wat ze ermee kunnen, terwijl het gebruik eigenlijk heel simpel s en het effect is in de foto meteen zichtbaar. Ik merk, door de vragen over deze functie, dat de handleidingen maar weinig duidelijke uitleg geven en dat is waarschijnlijk ook de reden dat de beginnende fotograaf het gebruik van de knop links laat liggen. En dat begrijp ik heel goed. Los van het feit dat niet elke camera zo'n knop heeft kan de functie bij camera's met de AE-L/AF-L knop voor verschillende toepassingen worden ingesteld. En dat moet dan wel in ergens diep in de menustructuur worden gedaan en veel beginners zullen daar niet veel zin in hebben. In dit artikel leg ik de functie van de knop uit en hoop daarmee iets duidelijk te geven.
Scherptediepte, hoe werkt het
Scherptediepte is de term in de fotografie die we gebruiken voor het gebied dat in de foto scherp is. Dit wordt ook wel Dept of Field (DOF) genoemd. Als we het over een grote scherptediepte hebben, dan is alles min of meer scherp. Spreken we van een kleine(re) scherptediepte dan zie je (veel) onscherpte in je foto. Het onderwerp in je foto zal dan wel scherp zijn waardoor je er alle aandacht naartoe laat gaan. Met scherptediepte kun je het verschil maken tussen een aardige foto of een aansprekende foto. Meestal wordt scherptediepte met groot/klein diafragma geassocieerd maar dit is niet het enige waarmee je die vage achtergrond krijgt of een foto waarin alles scherp is. En er zijn nogal wat technische termen mbt scherptediepte waarmee de "ervaren fotograaf" graag indruk maakt. In dit artikel leg ik globaal uit hoe het werkt, leer je een paar van die termen en leer hoe je scherptediepte met je eigen camera kunt toepassen.
Hoe werkt de autofocus van Canon
Fotografeer je met een camera van Canon dan herken je vast en zeker de opties One shot, AI Focus en AI Servo. Tijdens de basiscursus fotograferen merk ik dat veel fotografen geen idee hebben wat ze hiermee aan moeten. En niet zelden zie ik tijdens de uitleg dat de camera staat ingesteld op een modus die niet bij de fotosituatie hoort. We hebben het over de autofocus modus (AF) en mijn mening is dat je als fotograaf iets van de werking af moet weten. In ieder geval moet je weten wat de verschillen zijn tussen de verschillende instellingen en welke je in een bepaalde situatie moet kiezen om te voorkomen dat je foto onscherp is. In iedere digitale camera zit het autofocus systeem (AF). Ik heb er al over geschreven in het artikel Hoe werkt de autofocus. Eigenlijk werkt het autofocus systeem voor iedere camera hetzelfde. Maar die van Canon zorgt nog wel eens voor onduidelijkheid. Daarom besteed ik er in artikel aandacht aan.
Help, mijn camera werkt niet meer (goed)
Regelmatig wordt me gevraagd om een technisch probleem van de camera op te lossen. De eigenaar merkt ineens dat de camera niet meer goed reageert. Hij staat dan wel aan maar zodra er wordt geprobeerd om een foto te maken reageert het apparaat niet zoals verwacht. Het lijkt dan wel of de camera een eigen leven is gaan leiden. De eerste gedachte is dat de camera stuk is, maar meestal loopt het zo'n vaart niet. Vaak gaat het om een instelling die per ongeluk is veranderd of er is een functie aan of uitgezet. Iets veranderen in de instellingen gebeurt bij de beginnende fotograaf (en soms ook bij de gevorderden) meestal onbewust en omdat de technische kennis over de camera dan nog onvoldoende is om het ‘probleem’ zelf te ontdekken èn op te lossen, is er gauw paniek. Maar vaak is het een kwestie van een instelling aanpassen en alles werkt weer zoals voorheen. Natuurlijk geeft de handleiding van de camera ook oplossingen, maar je moet dan wel weten waar je naar moet zoeken. Daarom heb ik hier een paar van de meest voorkomende vragen met voor de hand liggende oplossingen voor je opgeschreven.
Beeldverhouding van de foto
Soms is het nodig om een stukje van je foto af te halen, bijvoorbeeld omdat er storende elementen op staan of om het beeld beter in balans te krijgen. Natuurlijk probeer je dit tijdens het fotograferen al op te lossen maar soms lukt dat gewoon niet. Gelukkig kun je dit achteraf ook nog doen. In fotobewerkingsprogramma’s zit namelijk een gereedschap waarmee je heel makkelijk een stukje van je foto kunt afsnijden. Er zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je met dit gereedschap aan de gang gaat. Hoe dat zit leg ik in dit artikel uit.
Hoe werk de autofocus
In de digitale camera's zit een systeem waarmee het scherpstellen wordt geregeld. Dat wordt het autofocussysteem -afgekort AF- genoemd. Dit systeem zorgt ervoor dat er automatisch wordt scherp gesteld op het onderwerp waarop wordt gefocust. Als je een foto maakt wil je dat je object er scherp opstaat en de AF help om dat voor elkaar te krijgen. Toch kan het voorkomen dat het met het scherpstellen niet helemaal goed gaat en je onderwerp niet scherp is. Dit kan komen doordat de AF niet goed staat ingesteld. In dit artikel leg ik uit hoe het met de AF zit en hoe je die gebruikt.
ISO, hoe werkt het
Op iedere digitale camera zit een functie om ISO-waardes mee in te stellen. Het is een heel belangrijke instelling om de lichtgevoeligheid van de sensor mee te beïnvloeden. ISO is niet iets van nu, het was er al in de analoge tijd alleen heette het toen DIN-ASA. Je kocht een filmrolletje dat het best bij de lichtomstandigheden paste waarin je ging fotograferen. Het punt was alleen dat je een rolletje met één DIN-ASA waarde in je camera had zitten en daarmee alle (36) opnames moest maken. Meestal was dat DIN-ASA 100, 200 of 400. In het digitale tijdperk heet dit ISO en het grote voordeel is Je dat je niet afhankelijk van één ISO waarde maar kun je het voor iedere foto apart instellen. Veel beginnende fotografen hebben de instelling in de camera op de ISO-automaat staan maar is dat wel slim? Werken met ISO is simpel en biedt veel mogelijkheden om de belichting mee te beïnvloeden. Hoe dat zit leg ik in dit artikel uit.
Het histogram
Het histogram kom je op bijna alle digitale camera's tegen en is een hulpmiddel om snel te beoordelen of je met de belichting van je foto goed zit. Voor veel beginnende fotografen is het histogram vaak niet meer dan een grafiek waar in de praktijk niet veel mee wordt gedaan. Maar als je je er iets meer in verdiept dan zal je snel ontdekken hoe nuttig het is om het histogram tijdens het fotograferen te gebruiken. In dit artikel leg ik uit hoe dat zit. (het histogram heeft bij het fotobewerken ook een hele belangrijke functie maar daar ga ik hier niet verder op in).
Hoe werkt de belichtingscompensatie
Op alle spiegelreflex- en systeemcamera's zit een functie die belichtingscompensatie wordt genoemd. Het gaat om een klein knopje dat ergens op de body van je camera is te vinden (sommige type camera's hebben een draaiwiel voor deze functie) en dat herkenbaar is aan het plus/min symbool. De beginnende fotograaf heeft (over het algemeen) geen benul van het nut van dit knopje, terwijl het een heel belangrijke functie heeft om de gekozen belichtingsinstellingen te beïnvloeden. In dit artikel leg ik uit hoe dat zit.
Lichtmeetmethodes en lichtmeter
Licht is de basis van de fotografie. Zit het met de belichting niet goed dan spreken we over een onder- of overbelichte foto (en misschien wel van een mislukte foto). Hoe gaat dat licht meten in zijn werk? De sensor van je camera wordt belicht door een combinatie van diafragma- en sluitertijd. De juiste hoeveelheid licht die de sensor nodig heeft wordt gemeten via de lichtmeter die in je camera zit. In dit artikel leg ik het uit.
Pagina 1 van 2