Hoe werkt de autofocus van Canon

AutofocusFotografeer je met een camera van Canon dan herken je vast en zeker de opties One shot, AI Focus en AI Servo. Tijdens de basiscursus fotograferen merk ik dat veel fotografen geen idee hebben wat ze hiermee aan moeten. En niet zelden zie ik tijdens de uitleg dat de camera staat ingesteld op een modus die niet bij de fotosituatie hoort. We hebben het over de autofocus modus (AF) en mijn mening is dat je als fotograaf iets van de werking af moet weten. In ieder geval moet je weten wat de verschillen zijn tussen de verschillende instellingen en welke je in een bepaalde situatie moet kiezen om te voorkomen dat je foto onscherp is. In iedere digitale camera zit het autofocus systeem (AF). Ik heb er al over geschreven in het artikel Hoe werkt de autofocus. Eigenlijk werkt het autofocus systeem voor iedere camera hetzelfde. Maar die van Canon zorgt nog wel eens voor onduidelijkheid. Daarom besteed ik er in artikel aandacht aan.

One shot

Kies je voor One Shot dan zal je camera 1x scherpstellen als je de ontspanknop half indrukt en zolang die half ingedrukt is blijft de scherpstelling behouden op het punt waarop je het scherpstelpunt hebt gericht. Lees hier meer over scherpstelpunten. Meestal hoor je op dat moment ook een piepsignaal dat aangeeft dat het onderwerp scherp is. Vaak zie je ook ergens in de zoeker een symbool dat oplicht. Als dat symbool knippert (en je hoort geen piepsignaal) dan geeft dit aan dat het onderwerp nog niet scherp is. Op dat moment kun de ontspanknop ook niet helemaal indrukken om de foto te maken.

Wanneer gebruik je One Shot?

One Shot gebruik je doorgaans in alle situaties met weinig beweging. Het werkt dan prima en je kunt gemakkelijk scherpstellen door een scherpstelpunt op het onderwerp te richten. Zodra je het piepsignaal hoort en het symbool in de zoeker knippert niet meer, druk je af. Over scherpstelpunten lees je hier meer.

AI Focus

Wat te doen als je onderwerp beweegt of de afstand tussen de fotograaf en het onderwerp snel veranderd? Dan kies je voor AI Focus. Je stelt scherp op het onderwerp en drukt de ontspanknop half in. Beweegt je onderwerp dan zorgt de autofocus ervoor dat het onderwerp scherp in beeld blijft. Gebruik je in zo’n situatie de One Shot modus dan is het risico groot dat de autofocus het onderwerp niet scherp krijgt (door de beweging). Net als bij One Shot geldt bij AI Focus dat als het symbool in je zoeker knippers (en je hoort geen piepsignaal) het onderwerp nog niet scherp is. Op dat moment kun de ontspanknop ook niet helemaal indrukken om de foto te maken.

Wanneer gebruik je AI Focus

AI Focus gebruik je als je een onderwerp met veel en onverwachte bewegingen fotografeert. Denk aan kinderen, dieren of sport maar er zijn natuurlijk heel veel andere situaties te bedenken met veel beweging. Je autofocus in de AI focus modus blijft de beweging volgen (ontspanknop half indrukken) en ook bij onverwachte bewegingen is de kans dan groot dat je foto scherp is (mits je natuurlijk een juiste sluitertijd hebt gebruikt).

AI Servo

AI Servo is te vergelijken met AI Focus met dit verschil dat bij AI Focus het belangrijk is dat op zeker moment de autofocus het onderwerp scherp heeft. Je hoort een piepsignaal en het symbool knippers niet meer en je kunt de foto maken. Bij AI Servo werkt dit anders. Je stelt scherp zoals je gewend bent maar je krijgt bij deze modus geen piepsignaal te horen en ook zal het symbool (meestal) blijven knipperen. Je kunt op elk gewenst moment de foto maken ook als het onderwerp nog niet helemaal scherp is. De autofocus blijft constant scherpstellen en dat is heel handig bij onderwerpen met veel beweging, bijvoorbeeld sportfotografie of als het onderwerp naar je toe beweegt. AI Servo werkt ook super handig in combinatie met de transportfunctie waarmee je heel snel achter elkaar veel foto’s kunt maken. En ook het gebruik van de automatische scherpstelpunten is bij AI Servo aan te raden omdat je camera dan het beste scherpstelpunt zal kiezen. Werken met AI Servo vraagt wel om wat extra oefening maar het is zeker de moeite waard om ermee te experimenteren.

Handmatig scherpstellen

AF knop 1Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om handmatig scherp te stellen. Meestal zit er op het objectief een schuifknop waarmee je die functie inschakelt (of de AF uitschakelt). Je zet de knop dan op MF en door middel van de scherpstelring op het objectief stel je scherp.

Maar waarom zou je dat doen? Stel dat je een onderwerp van heel dichtbij wilt fotograferen bijvoorbeeld van 25cm. In dat geval zal de autofocus niet werken omdat je te dicht op het onderwerp zit Handmatig scherpstellen biedt dan uitkomst. Op je objectief staat de minimale afstand van de AF meestal wel ergens aangegeven. Dus zit je dichter bij je onderwerp (dan die minimale afstand) dan werk de autofocus niet en moet je handmatig (MF) scherpstellen. Of het kan ook gebeuren dat je geen focuspunt hebt, bijvoorbeeld bij landschapsfotografie of als je luchten wilt fotograferen. Ook dan biedt de MF uitkomst.

Wil je meer weten over de autofocus en scherpstellen, lees dan ook Hoe werkt de autofocus. Als je je camera beter wilt leren kennen en mooiere foto's leren maken volg dan de basiscursus fotograferen waar dit en nog veel meer duidelijk en rustig wordt uitgelegd. Kijk hier voor meer informatie.Uiteraard mag je mij ook altijd een vraag stellen. Klik dan hier